Technika

28.10.2011 19:35

Je v akvaristice vůbec nutná?

Já podle svých posledních zkušeností můžu říct že ne. Několik posledních let (asi 3 roky) zkouším akvaristiku úplně bez techniky, jediné co používám, je osvětlení. To je pro akvaristiku téměř naprosto nezbytné, tedy pokud chceme pěstovat nějaké rostlinky. Jediné mé akvárium bez osvětlení je přes 80l velké, v něm roste pouze jávský mech a Egeria najas. Dobře zvládá růst v akváriu beze světel i Monosolenium tenerum a asi by ho zvládly i některé mechy.

Všechna ostatní akvária jsou osvětlena, v nich pěstuji různé druhy rostlin, především těch méně náročných.

Dle mého názoru je pro akvárium bez techniky nutné co největší množství rostlin a co nejméně živočichů. To ale nemusí být také vždy bez výjimky. V 16l akváriu jsem choval přes 60 krevet, ty bez újmy přežily 2,5 měsíce bez jakékoli péče (jen akvárium zarostlo sinicí).

Pro jakékoli akvárium je nutná pravidelná výměna vody, bez ní to prostě nepůjde, časem začnou hynout nejen živočichové, ale i rostlinky.

 

DODATEK: po 8 letech od vzniku článku vidím situaci stejně. Low-tech akvaristika má pro mě tále své kouzlo. Akvárium s menším množstvím živočichů je poměrně odolné vůči občasné nepřítomnosti chovatele a různým jeho neduhům (lenosti). Pokud oželíte ryby, není výměna vody téměř nutná, ale samozřejmě se rostlinám i krevetkám líbí (krevetky začnou nosit). Ale mám za ty roky vyzkoušené třeba i živorodky trpasličí (Heterandria formosa), v 49L vody se jich ze dvou párů namnožilo k 50kusům, akvárium fungovalo i v mé až měsíční nepřítomnosti, jen v té době byla větší ztrátovost mláďat (jimi a krevetkami si formosky doplňovaly jídelníček).

Vyhledávání

Kontakt