Hemichromis

28.10.2011 19:06

 

Perlovky jsou velké, nádherně zbarvené ryby. Svou dravostí se nehodí do chovu ve společenské nádrži. Tyto ryby se živí dravě, jsou schopny sežrat neuvěřitelné množsví živých komářích larev, žerou i sušenou potravu. Přikrmuji je octomilkami.
Poznat pohlaví u dospělých ryb není problém, samci jsou o mnoho větší, samice má zaoblenější ploutve a kulatější bříško. Dominantní samec je světle červený, samice je výrazněji zbarvená. podřízení jedinci jsou tmavší a méně výrazní. Samci mohou mít na čele tukovou bouli. Moje samice má tuto bouli naznačenou, předchozí samice jí neměla.
Tyto ryby se třou na očištěný kámen, mláďata vodí. U zdařeného odchovu vodili mladé přes pět dní, pak byli rodiče přeloveni. Rodiče ryjí v akváriu jamky pro ještě nerozplavaný plůdek, plovoucí mláďata se schovávají do husté vegetace poblíž jednoho z rodičů, druhý se snaží upoutat pozornost. Mladé je dobré včas odstranit z dosahu dospělých, jinak budou věčně hladovými rodiči sežráni.
Doposud jsem choval 2 páry tohoto druhu, první pár byl více temperamentní, samec si pro krmení chodil až k hladině, pokud jsem dal do vody prst před nasypáním krmení samec do něj začal kousat, samice se chovala podobně jen byla více submisivní. Momentálně chováný pár je klidnější, řekl bych velmi bázlivý. Pro krmení si připlují až když dám ruce z jejich dosahu, při čištění nádrže jsou schovaní a mají stresové sbarvení, to mají často, ikdyž k němu nemají důvod.
vlastnosti vody ve které chovám- pH 5,5, 8°dH, 22-25°C

Na léto jsou puštěny do jezírka- jejich zbarvení hřbetu je výborně maskuje, takže i v čisté vodě tolik nevynikají jako v akváriu. Teplota vody v jezírku byla při vypouštění 20°C.

 

Vyhledávání

Kontakt