Chov

30.01.2009 08:55

Drosophyla hydei, česky nazývaná(alejspoň mezi teraristy) velká octomilka, je příbuzná octomilce obecné(D. melanogaster). Patří mezi dvoukřídlé, stejně jako moucha.

Octomilky se chovají kvůli genetickým pokusům a na krmení pro terarijní živočichy, ale určitě jimi nepohrdnou i ryby. Tento druh má proti o. obecné jednu výhodu- je větší, proto je vhodnější pro větší mláďata, ale i dospělce. Její vývoj však trvá delší dobu. Já chovám octomilky pro afričku zdobnou (Afrixalus dorsalis).

Příprava krmiva pro octomilky není složitá. Do hrnce asi s 1,5 hrnkem vody dáme dvě lžíce cukru a polovinu kostky droždí, rozmícháme a necháme vařit. Než se voda začne vařit rozmícháme asi čtvrtinu droždí v asi 50ml vody. Do vroucí vody dáme ovesné vločky- musíme to míchat, jinak se to připálí. Směs musí vytvořit kaši s hustotou podobnou krupicové kaši (moc řídká- mušky se utopí, moc hustá-rychle vyschne a stane se nepoživatelnou).Po chvíli odstavíme a nalijeme do sklenice nebo jiné nádoby na chov. Nakonec přidáme droždí rozmíchané ve vodě. Ovesné vločky je vhodné nadrtit na jemnější kousky, mezi celými vločkami zůstává voda. V chovné nádobě by měly být asi 2cm potravy, když je jí méně tak jí rychle spotřebují, při vrstvě větší než 4cm jí nespotřebují všechnu- na dno se nedostanou.

Chovám nelétavou mutaci se zachovalými křídly. Doba do nutnosti vytvoření další násady je asi měsíc.

Ve fotogalerii můžete shlédnou dospělce a množství octomilek v 8l kbelíku, jsou z jedné násady v 4l lahvi od okurek.

 

Vyhledávání

Kontakt